Logotip

Activitats de la confraria

 Processons de Dimecres i Divendres Sant

ACTIVITAT 1 3030600010786500Els dies de Setmana Santa són de gran activitat manaia.


El Maniple fa ús dels vespres del Dilluns i el Dimarts Sants per a assajar, a la Plaça dels Apòstols, els moviments i les evolucions que caldrà fer durant les tres desfilades gairebé imminents. Arribat el Dimecres Sant tots els Manaies es disposen a portar a terme la seva celebració particular, l´entrega del Penó. Surten a mitja tarda per recórrer diversos carrers de Girona fins al domicili del Penoner, on es fa l´entrega solemne de la insígnia de l´associació. Aquesta queda custodiada a casa seva fins hores prèvies a la sortida de la Processó del Divendres Sant. De tornada cap al castrum, ja al vespre, els Manaies pugen i baixen les escales de la Catedral seguint les típiques evolucions al so de la seva Marxa Ràpida, just abans d´acabar l´acte.

El Divendres sant a darrera hora de la tarda surt de nou el Maniple de Manaies al carrer per anar a buscar el Penoner i acompanyar-lo fins al recés que representa la seu de la Confraria, en els moments previs a la Processó del Sant Enterrament. Pocs minuts abans de les deu de la nit Vestes i Manaies s´enfilen cap a la Catedral per a donar inici amb màxima puntualitat al darrer acte al carrer de la Setmana Santa gironina. Quan les campanes es manifesten surten els primers Manaies per la portalada principal donant inici a la Processó amb la baixada de les escales a marxa lenta i les llances picant. Tot el recorregut es fa al mateix ritme. Les llances no deixen de picar ni un sol moment durant més de dues hores. Els timbals, bombos i pifres de la banda tampoc no deixen de sonar. Una mica més enrera les Vestes, amb vestit gris i capa granat, acompanyen els dos Misteris de la Confraria. La lluentor de les cuirasses dels cent dinou Manaies i el moviment ininterromput de les llances prenen un major esplendor durant els dos moments del recorregut que inclouen les evolucions anomenades l´Estrella i la Roda, on els diferents grups que composen el Maniple s´entrecreuen entre ells sense perdre en cap moment el ritme que guia tot l´espectacle.

Passada la mitjanit de nou s´arriba al punt de partida. Els Manaies, sempre al mateix pas, es col.loquen a banda i banda de les escales en tota la seva llargada. Es procedeix al tancament de l´acte amb la baixada del Maniple per les escales com a punt final.

 

Cavalcada de Reis

5 de gener. Girona. A punta de fosc Ses Majestats els Tres Reis Mags de l´Orient arriben com cada any al Campament que la comitiva rossa ha preparat als jardins Fóra Muralla, al costat de la Pujada de les Pedreres. Una estona abans, cap a les quatre de la tarda, els primers membres del seguici reial ja han entrat a la ciutat pel nord. Músics, xanquers, malabaristes, escaladors i equilibristes salten i ballen al so d´unes melodies màgiques que fan sortir al carrer a petits i grans. Poc a poc van fent camí, seguint la guia de marca l´Onyar, cap al lloc on cal fer els darrers assajos abans d´engegar la Cavalcada, o sigui, el Campament. Allà ja hi trobaran els homes del foc que han entrat a la vila per l´est, per on cada dia surt el sol, juntament amb els cuiners. Uns encendran les fogueres que serviran per encendre totes les torxes que, quan sigui negra nit, guiaran juntament amb els fanalets dels nens i nenes gironins, els més de dos-cents cinquanta components de la Comitiva Reial pels carrers principals. Els altres escalfaran la llet per poder fer la xocolata que serviran a tothom qui s´atansi a la cuina i necessiti quelcom que li ajudi a escalfar-se una mica les galtes, roigenques per una fred cada vegada més intensa. Els cavalls reposaran encara un xic al sud de la ciutat, tot esperant la seva participació a la desfilada mentre els palafreners acabaran de revisar les carrosses que es faran servir. Tot és a punt.

A les sis tots han baixat del campament i es disposen a recórrer durant mes de dos hores carrers i places fins arribar a la Plaça del Vi. És un autèntic esclat de foc, música, balls, … màgia. Cares diàfanes, curulles d´il.lusió, que emmarquen uns ulls d´infant oberts i brillants com la més clara de les llums. No hi ha res més engrescador.

Finalment i un cop davant la Casa de la Vila, el Rei Ros ofereix als gironins i gironines un tall de la coca que els ha ajudat a suportar el llarg viatge, el Rei Negre adreça unes paraules d´agraïment a tothom i el Rei Blanc llença un colom blanc també vingut de l´orient simbolitzant el més fort crit de pau al món que ens poguem imaginar.

Ses Majestats ens han fet saber que, un any més, Girona els ha rebut de manera fantàstica. S´acomiaden amb recança però amb la certesa que l´any que vé tornaran. Abans de sortir fan una visita a tots les infants que estan ingressats a l´Hospital i no han pogut estar al carrer per esperar-los. Lentament aniran marxant cap a l´oest. No van errats, no. Saben que el retorn és direcció a l´orient. Però no volen anar-se´n sense voltar la ciutat per fóra i contemplar ja des de lluny el lloc on han estat acollits una vegada més amb tanta il.lusió. Fins l´any que vé.

 

Catifa de Corpus                                                                

Un diumenge de juny es celebra la festa de Corpus. Cada any hi ha prevista una processó que sortirà de la Catedral a partir de les 20 h i anirà fins a l'església de Sant Feliu.
Les Confraries de Setmana Santa de la ciutat confeccionaran una catifa a l'interior de la Catedral, el dissabte , i el diumenge se'n confeccionaran 8 més al carrer: davant la Casa Pastors, i a la plaça de Sant Feliu, des del Portal de Sobre Portes fins a l'entrada lateral de l'església de Sant Feliu.

Durant la celebració de Corpus, la nostra confraria participa en l’elaboració de la catifa de Corpus, que també s’ha convertit en una altra cita al calendari on tots estem convidats a participar.

Així doncs, us emplacem a col·laborar en la que realitzarem amb motiu de la celebració del Corpus d’aquest any.

ubicada entre l’església de Sant Lluc i la de Sant Fèlix. A la tarda es trepitjada per la

tradicional processó que surt de la Catedral i acaba a l’església de Sant Feliu..

Les Confraries de Setmana Santa de la ciutat confeccionaran una catifa a l'interior de la Catedral, el dissabte, i el diumenge, se'n confeccionaran 8 més al carrer: davant la Casa Pastors, i a la plaça de Sant Feliu, des del Portal de Sobre Portes fins a l'entrada lateral de l'església de Sant Feliu.

 Trobareu informació a la nostra pàgina web quan s’acosti la data assenyalada.